Welke systeemcamera kies je? Wat is de beste systeem camera? Waar let je vooral op? En hoe kan ik voorkomen dat ik spijt krijg van mijn aankoop?
In dit artikel worden systeemcamera’s op verschillende punten vergeleken zodat jij beter je keuze kan maken. Ontdek de beste systeemcamera’s. Adviezen worden ook gebaseerd op ervaringen van cursisten die ik de afgelopen jaren begeleidde. Systeemcamera’s worden voor de overzichtelijkheid opgedeeld in verschillende prijscategorieën.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over systeemcamera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 4500+ reacties op het blog.
Heel mooi sfeervol moment in het bos…
Inhoudsopgave
Dit is een groot artikel, daarom vind je hieronder de opbouw. Na algemene tips vind je camera’s opgedeeld in verschillende prijscategorieën.
[[showindex]]
Wat is een systeemcamera?
De systeemcamera is een toestel waarmee je met verschillende lenzen kan werken net als bij de spiegelreflexcamera. Het grootste verschil tussen deze twee soorten toestellen is dat de systeemcamera geen spiegel in de body heeft. Spiegelloos. Systeemcamera’s zijn meestal een stuk compacter en kleiner dan een spiegelreflexcamera. Bij een spiegelreflexcamera zie je door de zoeker het beeld van ‘de echte wereld’ zoals dat met je ogen ziet. Bij een systeemcamera zie je door de zoeker (als de systeemcamera daarmee is uitgerust) een elektronisch beeld. Dat is een digitaal beeld, niet ‘de echte wereld’.
Er is een groot verschil als je de systeemcamera vergelijkt met een compactcamera. Met systeemcamera’s kan je lenzen wisselen en de sensor van een systeemcamera is groter dan die van een compactcamera. De meeste toestellen maken tegenwoordig gebruik van een APS-C sensor. Een APS-C sensor vind je vaak ook bij instapcamera’s en middensegment spiegelreflexcamera’s. Er zijn zelfs merken die beschikken over een full frame sensor. Bijvoorbeeld sommige modellen van Sony, Olympus of Fujifilm. Verderop ontdek je die.
Prachtig moment in Schotland, voor zonsopkomst met de hoofdlamp de bergen in geklommen…
Waarom een systeemcamera?
De grootste reden waarom mensen voor een systeemcamera kiezen is het wat lichtere gewicht en het wat kleinere formaat (meestal). Dit maakt je wat mobieler. Als je meer apparatuur krijgt en toch mobiel wil zijn, dan gaat op een gegeven moment elke extra kilo tellen.
Vaak zie je door de systeemcamera een elektronisch beeld (digitaal beeld) terwijl je bij de spiegelreflexcamera ‘de echte wereld’ ziet zoals je die met je ogen ziet. Het voordeel van een elektronisch beeld van de systeemcamera is dat een onervaren fotografeer direct ziet hoe de foto zal worden (te licht of te donker bijvoorbeeld). Het beeld in de viewfinder komt precies overeen met het eindresultaat op de sensor. Bij een spiegelreflexcamera zie je door de zoeker pas achteraf hoe de foto is belicht. De beginnersmodellen systeemcamera’s hebben niet allemaal een zoeker, soms alleen een LCD-scherm.
Systeemcamera’s hebben hun eigen lenzen. Ze kunnen wat lichter zijn dan de lenzen van een spiegelreflexcamera (de duurdere lichtsterke lenzen zijn overigens nog steeds niet echt licht). Lenzen van een spiegelreflexcamera zijn niet voor een systeemcamera bedoeld en andersom geldt dit precies zo. Het merk van de lens en het toestel hebben hier ook geen invloed op. Dat wil echter niet zeggen dat de lenzen van een spiegelreflexcamera niet op een systeemcamera kunnen, want dit is wel mogelijk met een extra adapter. Maar meestal zijn de lenzen dan vaak een stuk groter dan de body van het toestel. En dit kan soms ook niet lekker in de hand voelen.
Toen de systeemcamera’s een aantal jaar terug op de markt kwamen was het aanbod van lenzen nog best beperkt. Tegenwoordig is het aanbod van deze lenzen wel een stuk groter aan het worden maar nog lang niet zo groot als het aanbod van de lenzen voor de spiegelreflexcamera’s. Er is een aantal merken dat zich meer begint te focussen op het maken van lenzen voor systeemcamera’s bijvoorbeeld bij Sony, Olympus en Fujifilm. Later volgden Nikon en Canon. Ook op de tweedehands markt is het aanbod lenzen voor spiegelreflexcamera’s velen malen groter, waardoor je makkelijker voordelig aan lenzen kan komen. Hetzelfde geldt voor accessoires, zoals fliters (zowel nieuw als tweedehands).
Systeemcamera’s maken bij het fotograferen vaak minder geluid dan spiegelreflexcamera’s. Sommige spiegelreflexcamera’s maken behoorlijk veel geluid en dit kan wel eens hinderlijk zijn, onderwerpen kunnen het horen en schrikken (denk aan wildlife) of je bent ongewild erg ‘aanwezig’ tijdens een sportwedstrijd. Een kleinere camera valt ook minder op en is minder intimiderend, denk aan streetfotografie of in andere situaties waarin je mensen fotografeert.
Systeemcamera’s beschikken ook over handige functies, zoals aan opgelichte randen kunnen zien of er is scherpgesteld of kunnen zien of er sprake is van onderbelichting of overbelichting.
Systeemcamera’s zijn daarnaastgemiddeld sneller dan spiegelreflexcamera’s. Ook de snelste systeemcamera’s zijn sneller dan de snelste spiegelreflexcamera (dit komt door het ontbreken van de spiegel die telkens heen en weer moet klappen). Dit is bij sportfotografie of wildlifefotografie een voordeel (of bij andere fotografie waarin momenten cruciaal zijn). Denk ook aan vogelfotografie waarbij een vogel in het water duikt voor een visje en er weer uitkomt. Zelfs sommige instapmodellen (denk aan SOny A6000) zijn heel snel voor relatief weinig geld. Bij spiegelreflexcamera’s betaal je gauw veel geld voor een snelle camera.
Net als bij spiegelreflexcamera’s beschikken systeemcamera’s over een reeks automatische functies (je kan natuurlijk beter je camera zelf leren instellen). Systeemcamera’s hebben vaak kleinere knoppen, dat is niet voor iedereen ideaal. Je drukt snel op een verkeerde knop (is mijn mening). Mogelijk is dit ook gewenning. Sommige systeemcamera’s hebben ook wat minder knoppen dan een spiegelreflexcamera, maar dit verschilt ook per model.
Bij systeemcamera’s zie je minder vaak betaalbare superzoomlenzen (“all in one” lenzen die vaak door beginners worden gebruikt en populair zijn op reis) dan bij spiegelreflexcamera’s. Je hoeft daarmee dan niet of nauwelijks te wisselen.
Lenzen zoals 18-200, 18-250 of 16-300 / 18-300 mm zijn er beperkt en vaak ook een heel stuk duurder. Bekijk goed vooraf wat lenzen kosten als je een systeemcamera wil kopen, ook lenzen die je in de toekomst nodig kan hebben
Met een luchtbuks gebeurden de gekste dingen op mijn donkere zolder… fotografische dan…
Welk merk systeemcamera?
Als je een systeemcamera gaat aanschaffen is het ook belangrijk dat je naar de verschillende merken kijkt en vergelijkt. Ook is het belangrijk dat je erover nadenkt wat voor onderwerp je wil vastleggen.
Op dit moment houden met name Sony, Olympus, Panasonic en Fujifilm zich bezig met systeemcamera’s en de ontwikkeling van lenzen. Het aanbod qua lenzen is belangrijk. Zoek daarom ook een merk met lenzen die bij je passen en die betaalbaar voor je zijn. Nikon en Canon beginnen zich ook langzaam te richten op lenzen voor de systeemcamera. Echter is het aanbod bij deze merken nog zeer klein. Wel is het mogelijk om met een adapter de Canon en Nikon lenzen voor spiegelreflexcamera’s te gebruiken op de systeemcamera’s van Canon en Nikon.
Welke eigenschappen worden vergeleken?
In dit artikel gaan we verschillende systeemcamera’s met elkaar vergelijken. We besteden aandacht aan verschillende eigenschappen die je hieronder kan vinden:
Beeldkwaliteit
Dit verschilt per camera en is vooral afhankelijk van de soort sensor die op het toestel zit. Je kan veel kwaliteitstests vinden van camera sensors op het internet. Gelukkig is het daarbij wel zo dat de sensors in camera’s veel beter zijn geworden dan een aantal jaar terug.
Grootte van de sensor
Is de sensor fullframe, crop of Micro Four Thrids? En hoeveel megapixels biedt de sensor? Een fullframe camera heeft een grotere sensor en geeft een wat ruimtelijker resultaat dan cropsensors. De beeldkwaliteit is daarbij ook zo hoog mogelijk. Met name bij weinig licht, is het verschil in beeldkwaliteit tussen een fullframe sensor en een cropsensor (APS-C of Micro fourthird/MFT; die laatste is nog een kleinere sensor) groter. Voor beginners raad ik aan te beginnen met een ‘cropcamera’ of Micro Four Thirds. Die laatste sensor geeft je lenzen veel bereik. Een 300 mm lens ‘gedraagt zich’ op een camer met Micro Four Thirds sensor (Olympus en Panasonic bieden die) eigenlijk als 600 mm.
Autofocus
Hoe snel is de autofocus en hoeveel scherpstelpunten zijn er? Met name bewegende onderwerpen stelt de autofocus meer op de proef.
Ook is Eye autofocus een functie die steeds meer ontwikkeld wordt.
Camera’s die hierover beschikken kunnen het oog van mensen (en soms ook dieren) automatisch opsporen zodat je hier makkelijker op scherpstelt. Het oog is namelijk vaak het belangrijkste om op scherp te stellen bij portretten of dieren. Sony is op dit gebied het verst maar ook andere merken gebruiken de functie.
Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Systeemcamera Downloaden >>(klik op het geel).
Gewicht en grootte van de camera
Dit is heel belangrijk wanneer je je camera veel mee op reis neemt of als je van gemak houdt. Dit ligt ook heel erg aan de grootte van je handen en is meestal naar persoonlijke voorkeur.
Weerbestendigheid
Er is een groot aantal (professionele) fotografen die foto’s maakt in diverse weersomstandigheden. De ene camera heeft naden die beter zijn afgedicht tegen vocht of stof. Daarom letten we bij het vergelijken ook op de van het toestel. Als je binnen fotografeert is dit niet belangrijk (studiowerk). Doe je veel landschapsfotografie, werk je aan zee of fotografeer je in een jungle? Dan is het wel van belang als je echt op dat moment je foto’s wil kunnen maken. Dit geldt natuurlijk ook voor bruidsfotografie, er moet worden gefotografeerd op bepaalde momenten.
Snelheid
Of het belangrijk is, hangt af van je onderwerp. Dit wordt ook wel (FPS) frames per second genoemd. En dat betekent letterlijk beelden die worden gemaakt per seconde. Dit kan oplopen naar wel 20 foto’s per seconde. De snelheid is belangrijk als je iets met een hoge snelheid en op het goede moment wil fotograferen. Je kan in dit soort situaties niet op het goede moment zelf een foto nemen en daarom is het handig als je meerdere foto’s in een seconde maakt zodat je het beste eindresultaat uit de beelden kunt halen. Ben je onervaren? Instapmodellen spiegelreflexcamera’s kunnen langzamer zijn dan systeemcamera’s.
Resolutie
Ook vergelijken we de resolutie van de verschillende toestellen. In het algemeen hebben de huidige instapcamera’s rond de twintig of meer megapixels. Dit is niet zo heel belangrijk voor de meeste fotografieliefhebbers.
Elektronische zoeker
Hoe accuraat is de liveview van de camera’s. Is het schermpje groot genoeg? Is het duidelijk te zien wat je doet? Liveview kan enorm handig zijn bij het fotograferen van bijvoorbeeld de natuur. Echter is de liveview niet handig te gebruiken bij het fotograferen van snelle onderwerpen. De liveview is ook heel fijn voor beginners aangezien je goed kan zien wat je precies fotografeert.
LCD-scherm
Is het scherm kantelbaar of niet? Niet het allerbelangrijkste maar voor sommige mensen wel de manier om laag bij de grond foto’s te maken terwijl ze fysiek zich misschien niet (meer) makkelijk in allerlei bochten kunnen wringen.
Video
De meeste camera’s beschikken in het algemeen over videomogelijkheden. We gaan kijken naar de kwaliteit van het filmen. 4k of niet? Slowmotion opties? Hoewel dit blog wel vooral gericht is op fotografie, bekijken we ook video-eigenschappen.
Ingebouwde stabilisatie of niet?
Heeft de camera ingebouwde beeldstablisatie of niet? Deze zit meestal in de sensor en uit de hand zorgt dit ervoor dat je minder snel onscherpe foto’s maakt en met langere sluitertijden toch scherpe foto’s maakt. Met name bij weinig licht is dit een voordeel, dan zul je namelijk snel uit de hand lange sluitertijden moeten gebruiken. Bij spiegelreflexcamera’s ontbreekt in de body vaak beeldstablisatie, daarbij worden lenzen gebruikt die wel of niet gestabiliseerd zijn.
Op Helgoland fotografeerde ik prachtige Jan van Genten…
Beste systeemcamera beginners (tot ongeveer 600 euro)
Sony A6000
UPDATE, de Sony A6000 is opgevolgd door de Sony A6100. Het nadeel is dat de prijs van de A6100 met 749 euro vrij fors is voor een beginner. En dit is nu de goedkoopste systeemcamera voor Sony. Heb je een klein budget, dan ben je goedkoper uit met een spiegelreflexcamera van bijvoorbeeld Canon.
De Sony A6000 is alleen tweedehands nog te krijgen
*24 megapixel sensor (APS-C CMOS)
*Sony E-Mount
*ISO 100-25600 (evt. uit te bereiden tot 51200)
*179 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*11 foto’s per seconde
*Elektronische zoeker 1440k
*Resolutie van 1920 x 1080 (HD video)
*Wi-Fi
*NFC (moderne connectiemogelijkheden)
*Geen beeldstabilisatie
*Geen weerbestendigheid
*Gewicht: 344 gram
*120 x 67 x 45 mm
Update. Anders dan in het begin komen er steeds meer lenzen van andere merken voor Sony systeemcamera’s. Denk aan Sigma of Tamron, dit is positief want die zijn vaak beter betaalbaar. Bekijk vooraf eens naar deze lenzen en of de prijzen passen bij je budget.
De Sony A6000 biedt een enorme fotosnelheid voor zijn prijs. Sony biedt nog 2 goedkopere toestellen aan – de A5000 en de A5100 – maar die beschikken niet over een elektronische zoeker. Ik raad je wel een elektronische zoeker aan want zo kun je wat mij betreft veel beter je compositie bepalen en je ziet ook bij feller zonlicht wat je fotografeert.
De Sony A6000 heeft een APS-C sensor (cropcamera). Beeldinfo wordt gelijk weergegeven op het scherm van de Sony A6000 dat je ook kan kantelen. Ook beschikt de liveview over verschillende functies, denk bijvoorbeeld aan “focuspeaking”. Dit zie je ook in veel andere camera’s terug. Hier kan je door het gebruik van de rode puntjes op het display zien wat er in ‘focus is’ (wat scherp wordt).
Beeldstabilisatie ontbreekt, de Sony E-mount lenzen zijn wel gestabiliseerd. Een positief punt is dat je je camera kunt bedienen met een app op je telefoon en de camera beschikt over wifi zodat je snel foto’s kan overzetten naar een ander apparaat. Ook beschikt de camera over NFC. De camera is verkrijgbaar vanaf 419 euro en wordt geleverd met 1 batterij.
Mening van cursisten + advies
Cursisten zijn vaak tevreden over de camera. De bediening is voor veel mensen eenvoudiger dan bij de Olympus systeemcamera’s. Één Fn-toets (Fn is een afkorting voor ‘functies’) geeft toegang tot de belangrijkste functies. Dit ervaren mensen als overzichtelijk en daar hebben veel mensen baat bij, zeker in het begin.
Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen
Je hebt lenzen nodig met een zogeheten ‘E-mount’ (dit is de vatting).
- Sony SEL 16-50 mm F/3.5-5.6 OSS (deze is vaak als ‘kitlens’ standaard meegeleverd)
- Sony SEL 55-210 mm f/4.5-6.3 OSS NEX. Met 285 euro is deze nog betaalbaar en deze heb ik dan ook vaak gezien bij cursisten. Vergelijk: bij een Canon Spiegelreflex ben je bijvoorbeeld met een heel goede Canon EF-S 55-250 mm f/4.5-5.6 IS STM zo’n 100 euro minder kwijt. Prijzen kunnen wel veranderen natuurlijk.
- Wil je een lens tot 300 mm voor bijvoorbeeld dieren(tuin/wildlife/safari of sport? Dan beginnen de Sony E-mount lenzen onbetaalbaar te worden voor veel beginners. De Sony E 70-350mm f/4.5-6.3 G kost zo’n 900 euro. En de Sony FE 70-300 mm f/4.5-5.6 G OSS € 1.250. Dit is voor veel mensen te duur, zeker als je nog wil kijken “hoe leuk je het vindt”.
- Mensen met een spiegelreflexcamera hebben véél vaker een lens van 300mm. Waarom? Omdat dat niet duur hoeft te zijn, een paar honderd euro en je hebt er al één. In sommige gevallen (dieren/sport) is 300 mm echt een voordeel of een must en is 210 mm niet genoeg. De oplossing is een adapter te gebruiken waarmee je ook andere lenzen dan die van Sony zelf kan gebruiken. Mensen komen dan klem te zitten. Ze kunnen het niet betalen of vinden de 300 mm lens gewoon te duur.
- Houd je van macro? Sony biedt de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS aan (alternatief is een Sigma 105mm macrolens voor Sony E-mount). De 90mm macrolens voor Sony kost 1.099 euro. Dit koopt een beginner ook zéér zelden. Hier ben je bij een instapmodel spiegelreflexcamera voordeliger uit. Zie ook Welke macrolens voor Canon? En Welke Macrolens voor Nikon?
- Houd je van mooie onscherpe achtergronden, bijvoorbeeld voor portretfotografie, closeups, kinderfotografie of dierenfotografie in huis? Dan raad ik je “de creatieve lens” aan. Download gratis mijn E-books en ontdek “De Creatieve Lens” voor Sony >> Een enorme aanrader voor veel mensen die beginnen.
De Sony A6000 is een camera met een heel goede prijs/kwaliteitverhouding en ook nog gebruiksvriendelijk, alleen realiseer je dat je snel een stuk meer geld kwijt bent aan lenzen dan wanneer je een instapmodel spiegelreflexcamera koopt. Met name bij de langere lenzen van bijvoorbeeld 300 mm en bij een macrolens of een groothoeklens.
Zie hier de beste betaalbare lenzen voor de Sony A6000, A6100, A6300, A6400 en A6500
Foto door cursist Annemarie Daams, gemaakt met de Sony A6000, gemaakt met wat ik noem “De Creatieve Lens”. Download de Snelgids “Ontdek de Creatieve Lens” >>
Dit is voor veel mensen een enorme aanrader, maak mooie onscherpe achtergronden (geen verkoop van lenzen of andere belangen).
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Let op, Olympus is overgenomen door het Japanse bedrijf JIP. Mogelijk is de continuïteit van Olympus daardoor op dit moment iets minder zeker.
*16 megapixel sensor (MFT/Micro Four Thirds sensor)
*ISO 100-25600
*121 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm (tilt; scherm wordt omhoog geklapt maar niet opzij)
*Touchscreen
*8,6 foto’s per seconde
*Elektronische zoeker 2360k
*4k video
*Beschikt over Wi-Fi
*Beeldstabilisatie
*Geen weerbestendigheid
*Gewicht: 410 gram
*83,6 x 121,5 x 49,5 mm
De Olympus EM-D E-M Mark III is een nieuwer model dan zijn voorloper, de Mark II. En er zijn ook een aantal verbeteringen aan het toestel gemaakt. Zo heeft de camera een videoresolutie van 3840 x 2160 (4k) in plaats van 1920 x 1080 (Full HD). Ter vergelijking, de Sony A6000 heeft video in Full HD en geen 4k. Het toestel beschikt over een 17 megapixel sensor en heeft 121 autofocuspunten voor het scherpstellen. Dit model heeft ook een kantelbaar scherm en een plusje is toch wel het touchscreen dat aan dit toestel is toegevoegd. Ook de resolutie van het elektronische zoeker is gedetailleerd met 2360k pixels. De Sony A6000 doet het met 1440k pixels (dit betekent niet dat de elektronische zoeker van de A6000 slecht is trouwens). Ook dit model beschikt weer over Wi-Fi voor het overzetten van media en heeft een gewicht van 410 gram.
De sensor is net als bij de Olympus EM-D E-M Mark II een Micro Four Thirds (MFT) en is daarmee kleiner dan de sensor van bijvoorbeeld de Sony A6000 of de Canon EOS M50. Een kleinere sensor presteert wat minder goed bij weinig licht (op hogere ISO-waarden). Als je echt veel wil fotograferen bij weinig licht (bijvoorbeeld binnen), dan zijn de prestaties iets minder goed. Verderop bij de tips over lenzen ontdek je wat het voordeel is van deze kleine sensor.
De camera is verkrijgbaar vanaf 488 euro.
Mening cursisten + advies
Hier geldt hetzelfde als bij de Olympus OM-D E-M10 Mark II. Ook de Mark III is een prima camera, alleen de menu-structuur kan wat makkelijker en overzichtelijker voor de beginner. De lenzen zijn tot 150 mm goed betaalbaar, dat maakt dat een starterset niet heel duur is. Wil of kan je weinig gewicht tillen, maar wil je wel zoombereik hebben (bijvoorbeeld voor dieren of sport) dan is Olympus een heel goede optie voor je.
Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen
- Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm f/3.5-5.6 EZ
- Olympus M Zuiko Digital 14-150 mm f/4.0-5.6 II (deze maakt je allround en dat is de behoefte van veel mensen die starten; liefst geen lens wisselen)
- Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/4.0-5.6 Type R. Heel betaalbaar en veel gebruikte telezoomlens. Ongeveer 155 euro. Alleen je mist het bereik tot 40 mm waardoor je geen weide beelden kan maken, daarvoor moet je dan bijvoorbeeld de Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm f/3.5-5.6 EZ gebruiken. Door de Olympus M Zuiko Digital 14-150 mm f/4.0-5.6 II te nemen voorkom je dat wisselen.
- Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II objectief. Telezoom objectief met fors bereik van ongeveer 600 euro.
- Sommige Panasonic lenzen zijn ook geschikt voor deze Olympus systeemcamera
Het voordeel van de kleinere sensor (Micro Four Thirds) is dat de cropfactor groter is, namelijk: 2. (ik weet dat dit technisch en niet gebruiksvriendelijk is voor beginners). Je hoeft het ook niet te begrijpen, het komt erop neer dat je bij elke lens die je gebruikt de lengte van je lens eigenlijk ‘keer 2’ moet doen door de kleinere sensor. Dus als je een lens tot 150 mm hebt, dan ‘gedraagt’ deze lens zich op de Olympus camera als een 300 mm lens. Je krijgt in die zin ‘gratis’ extra lengte en in sommige gevallen (als onderwerpen verder weg zijn) is dit een voordeel. Je hebt meer lengte, terwijl je wel een vrij lichte lens in je handen hebt (voordeel bij reizen bijvoorbeeld). Ook heb je hierboven kunnen zien hoe duur een 300 mm lens voor een Sony A6000 is. Voor veel mensen te duur.
Continuïteit van Olympus
Olympus is zoals aangegeven overgenomen door het Japanse JIP en het is nog niet helemaal duidelijk welke weg JIP gaat inslaan. Qua camera’s biedt Olympus lichte, kleine systeemcamera’s (goed voor op reis) die betaalbaar zijn. Ook de lenzen zijn relatief goed betaalbaar.
Rotterdam vanaf 110 meter hoogte in de avond…
Canon EOS M50
Wil je weten hoe je krachtig fotografeert en leren je eigen camera in te stellen?
Download Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie >>(klik op het geel)
De Canon EOS M50 is het instapmodel systeemcamera voor Canon.
*24 megapixel sensor (APS-C CMOS)
*ISO 100-25600
*Handmatige focus
*Kantelbaar LCD Scherm
*Touchscreen
*10 foto’s per seconde
*Elektronische zoeker 2360k
*4k video
*Beschikt over Wi-Fi voor het makkelijk overplaatsen van media naar andere toestellen
*Geen beeldstabilisatie
*Geen weerbestendigheid
*Gewicht: 388 gram
*88,9 x 116,8 x 58,4 mm
De Canon EOS M50 is een nieuwe camera die rond februari 2018 op de markt kwam.
Zowel de Canon EOS M50 als de Sony A6100 beschikken over een 24 megapixels (APS-C sensor). Bij beide camera’s ontbreekt de beeldstablisatie en de weathersealing.
Sony A6100 of Canon EOS M50?
De sony A6100 heeft een aantal voordelen:
- 425 autofocuspunten in plaats van 143
- Autofocus tracking, de camera kan bewegende onderwerpen volgen waardoor je eerder scherpe foto’s maakt (als je weet hoe je je camera instelt).
- Batterij gaat langer mee (420 foto’s in vergelijking met 235 foto’s). In de praktijk gaat de batterij vaak langer mee.
- Animal eye autofocus
- ISO kan iets hoger.
- Veel breder assortiment aan lenzen voor Sony verkrijgbaar (wel zijn langere lenzen snel duur). Voor Canon zijn er relatief weinig EF-M lenzen (Voor de M50), met name langere of lichtsterke lenzen zijn er niet of heel beperkt. Hier heb ik vaker mensen op zien vastlopen.
Zowel de Canon EOs M50 als de Sony A6100 beschikken over een 24 megapixels (APS-C sensor). Bij beide camera’s ontbreekt de beeldstabilisatie en de weathersealing.
De Canon EOS M50 heeftt een prijskaartje vanaf 577 euro. Voordeliger dan de Sony A6100.
Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen
- Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM objectief. Met een zo’n 190 euro nog wel betaalbaar maar in vergelijking met een kitlens voor een spiegelreflexcamera toch een stuk duurder.
- Canon EF-M 11-22mm f/4.0-5.6 IS STM objectief . Een groothoekzoomlens. Zo’n 350 euro. Gestabiliseerd en met autofocus en handmatige focus. Ter vergelijk, de Canon EF-S 10-18 mm F/4.5-5.6 IS STM is zo’n 240 euro.
- Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM objectief . Een wat meer allround lens tot 150 mm. 419 euro. Gestabiliseerd en autofocus en handmatige focus. Toch is 419 euro niet goedkoop en 150 mm is niet erg veel. Leuke ‘walkaround’ lens, maar voor een allround zoomlens is 150 mm niet heel veel. Voor dieren of sport kom je er sowieso mee tekort en is bijvoorbeeld 300 mm aan te raden.
- Canon richt zich (op het moment dat ik dit schrijf) nog weinig op de EF-M lenzen. Met een adapter van Canon kun je ook de Canon lenzen voor spiegelreflexcamera’s gebruiken. De adapter kost een ruime 100 euro. Een adapter is alleen neit altijd ideaal en kan invloed hebben op het scherpstellen (ook al zal de winkelier beweren van niet).
Bekijk hier mijn uitgebreide Review over de Canon EOS M50. En de beste lenzen voor de Canon EOS M50.
Fujifilm XT-100
*24 megapixel sensor
*ISO 100-25600
*91 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Touchscreen
*6 foto’s per seconde
*Elektronische zoeker
*4k video
*Beschikt over Wi-Fi
*Geen Beeldstabilisatie
*Geen weerbestendigheid
*Gewicht: 448 gram
*83 x 121 x 47,4 mm
De meeste kennen het merk Fujifilm wel van de polaroid camera. Fujifilm brengt verschillende camera’s uit en richt zich op de systeemcamera’s. Het vaak wat ‘retro’ uiterlijk van de Fujifilm X lijn spreekt een aantal mensen aan.
Met een gewicht van 448 gram ligt hij lekker stevig in de hand en de behuizing is ook zijn prijs waard. De autofocus beschikt over 91 punten maar je kan uiteraard ook de handmatige focus gebruiken. De camera heeft een kantelbaar scherm voor gebruiksgemak en een touchscreen voor extra bedieningsmogelijkheden. Dit toestel maakt 6 foto’s per seconde, dat is niet heel traag maar voor een systeemcamera zijn de overige modellen in deze prijscategorie wel sneller. Het toestal heeft een resolutie van 3840 x 2160 voor video (4k) en een 24 megapixel sensor. Dit toestel heeft een prijs vanaf 594 euro.
Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen
- Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ objectief. Gestabiliseerd en autofocus en manual focus. Prijs 245 euro.
- Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS objectief Bulk. Een regelmatig gebruikte goede lens met beeldstabilisatie, autofocus en manual focus. Prijs 400 euro. Met een lichtsterkte van f/2.8-4-0 is de lens vrij geschikt voor weinig licht. De prijs is in vergelijking met een (minder lichtsterke) 18-55 mm kitlens voor een spiegelreflexcamera wel veel hoger.
Groothoeklens voor Fujifilm systeemcamera?
Er zijn naast lenzen van Fujifilm verschillende lenzen van andere merken beschikbaar. Nadeel is de prijs of de concessies die je doet. Zie hieronder:
- Meike MK-12mm f/2.8 Fujifilm X objectief. 269 euro. Geen stabilisatie en geen autofocus (alleen handmatig scherpstellen dus). Een vast brandpunt van 12 mm maakt dat je niet even flexibel in- of uitzoomt. Overigens is zo’n lens voor fotografie van noorderlicht wel bruikbaar.
- Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS Fujifilm X objectief. 385 euro. Nog wat meer groothoek dan de lens hierboven. Nadelen zijn hier ook ontbreken van stablisatie, wat inflexibel door vast brandpunt en enkel handmatig scherpstellen mogelijk.
- Samyang 12mm f/2.0 NCS CS Fujifilm X objectief.
- Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC Fuji X objectief. 439 euro. Geen beeldstabilisatie, alleen handmatig scherpstellen en 14 mm is minder groothoek op een camera die geen fullframe is.
- Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS objectief. Een groothoekzoomlens, gestabiliseerd, autofocus en manual focus. Klinkt ideaal. Het nadeel…? De prijs. 869 euro. Dit is voor veel mensen (zeker mensen die beginnen) te veel geld.
50 mm lens voor Fujifilm systeemcamera
- De 7artisans 50mm F/1.8 voor Fuji X-mount is een voordelige optie. De lens is erg klein en handzaam, het grootste diafragma is f/1.8. Alleen het nadeel is dat je alleen handmatig kan scherpstellen (geen autofocus dus)Dat kan je wel gebruiken bij bijvoorbeeld bloemen, maar voor portretfotografie is het toch wat onhandiger (denk aan een model dat zich tussendoor wat verplaatst; je bent dan langzaam of je stelt toch niet helemaal scherp). De prijs is iets meer dan 100 euro. Overigens heeft 7artisans ook andere lenzen, bijvoorbeeld een 35 mm variant.
- De Fujifilm XF 50 mm f/2.0 WR is wat groter (degelijker gebouwd), is ook erg lichtsterk (f/2.0) en je kan ook de autofocus gebruiken. Voor portretfotografie handiger en voor een beginner ook. De prijs is wel veel hoger. 400/450 euro.Als je dan bedenkt dat je voor een instapmodel spiegelreflexcamera onder de 100 euro een 50 mm lens hebt (ik ken cursisten die via Ali express zelf 37 euro betaalden), dan is het logisch dat ik in de praktijk heel veel mensen zie met zo’n voordelige 50 mm lens en heel weinig cursisten die een 50 mm lens van Fuji kopen. Voor wie begint is een 50 mm lens vaak heel mooi, het geeft gave mogelijkheden. Maar 400/450 euro is voor die groep echt veel te veel. De beginner wil eerst kijken hoe leuk fotografie is, of het lukt, of er resultaten zijn.
Telelens voor Fujifilm?
- Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS objectief. Dit is een normaal bereik voor een zoomlens, niet weinig maar ook niet bijzonder veel. Het is vrij allround en geen verkeerd bereik voor wie begint. De prijs? 689 euro. Opnieuw, dit is veel (vaak echt veel te veel) geld voor wie nog kort fotografeert.
- Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR. Prijs 1669 euro. Op zich is dit voor een dergelijk soort lens niet heel vreemd, de Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM is nog duurder. Alleen het punt is dat ik geen andere opties zie je als je voor je Fujifilm systeemcamera een langere lens wil dan 200 mm. En die andere, betaalbare opties zijn er bij spiegelreflexcamera’s volop (nieuw maar ook tweedehands), soms zelf al echt goede kwaliteit voor 180 euro. Denk aan een Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM.
Macrolens voor Fujifilm?
- Meike MK-85mm f/2.8 Macro Fujifilm X. Prijs 450 euro. Geen beeldstablisatie, geen autofocus (alleen handmatige scherpstelling). Hiermee beweer ik niet dat het niet bruikbaar is.
- Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro Fuji X. Prijs 480 euro. Een iets langere macrolens, geen beeldstablisatie, geen autofocus.
- Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro objectief. 650 euro. Een lichtsterke, korte macrolens met autofocus en manual focus. Geen beeldstabilisatie. Een korte macrolens is voor kleine beestjes niet handig, je moet erg dicht op je onderwerp zitten om de vergroting te bereiken en dan zijn ze foetsie.
- Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WR Macro objectief. Prijs 1299 euro. Met 80 mm geen korte macrolens maar, ongeveer allround qua lengte (meestal wordt 90/100 mm allround genoemd), beeldstablisatie, autofocus en handmatig.
Zie hier ook mijn artikel beste zoomlens voor Fujifilm en beste groothoeklens voor Fujifilm
En beste Macrolens voor Fujifilm systeemcamera
Bij mij in de buurt kwam ik de ze prachtige Noorse boskat tegen…
Conclusie systeemcamera tot ongeveer 600 euro
De Sony A6000 bood een erg goede prijs/kwaliteitverhouding (maar is alleen tweedehands te krijgen). De nieuwe Sony A6100 is duurder geworden. De camera is met 11 foto’s per seconde heel snel en heeft volgens cursisten een gebruiksvriendelijk menu. Wil je een langere lens dan 210 mm dan wordt het wel erg duur. Voor macrofotografie is er minder keuze qua lenzen en ben je snel duur uit. Met een adapter andere lenzen gebruiken is een optie. Sony biedt wel de meeste lenzen aan.
Wil je een zo licht mogelijke systeemcamera én toch veel zoombereik, bijvoorbeeld voor dieren of sport? Dan is Olympus wat mij betreft de beste keuze voor je. Door de kleinere MFT-sensor heb meer zoombereik dan met de andere camera’s. Een lens van 150 mm geeft een bereik van 300 mm maar heeft wel het lichtere gewicht. 300 mm wordt 600 mm en dat is enorm veel bereik, een laag gewicht en toch nog vrij goed betaalbaar. Bij weinig licht presteert de kleinere sensor wel wat minder goed (meer ruis bij hogere ISO).
Het enige nadeel is dat Olympus is overgenomen door JIP en dat nog niet zeker is hoe het nu verder gaat.
De Fujifilm X-T200 is ook een optie. De Sony A6100 is sneller, de ISO kan hoger en er is animal eye autofocus (werkt het beste op honden en katten). De fuji X-t200 heeft een groter en kwalitatief wat beter LCD-scherm en heeft stabilisatie bij video.
De Fujifilm XT-200 komt er qua specificaties in vergelijking met de andere camera’s iets minder goed vanaf. Los van de kwaliteit van Fuji is het nadeel dat de lenzen erg duur zijn en er minder lenzen zijn dan bij Sony. Zo betaal je voor een lens tot 200 mm (Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS) 698 euro. En dat terwijl uiteindelijk toch bijna iedereen over een langere lens moet beschikken dan de standaard lenzen tot 45 of 55 mm.
TIP voor de beginner. Controleer voor je een camera koopt wat een langere lens of macrolens of groothoeklens je ongeveer gaat kosten en kom hier niet pas achter achter nadat je een camera hebt gekocht.
De Canon EOS M50 heeft als nadeel relatief weinig lenzen en ook de bediening qua knoppen vind ik zelf wat onhandig. Met een adapter kan je wel de lenzen gebruiken van de spiegelreflexcamea’s van Canon. Mocht je die lenzen al hebben, dan zorgt de Canon EOS M50 ervoor dat je voor relatief weinig geld veel snelheid in huis haalt.
Systeemcamera’s van 600 euro tot ongeveer 1000 euro
Nikon Z50
Bekijk hiervoor mijn aparte artikel over de Nikon Z50: voordelen en nadelen
In het kort: relatief weinig lenzen voor de Z50 en de prijs is minder toegankelijk dan de instapmodellen van de spiegelreflexcamera.
Sony A6100
De populaire Sony A6000 heeft een opvolger, de Sony A6100.
Belangrijke eigenschappen
- 24 megapixel sensor (APS-C CMOS)
- Sony E-Mount
- ISO maximaal 51.200
- 425 autofocuspunten om scherp te stellen
- Realtime tracking
- Oogdetectie AF (Eye autofocus) bij mensen en dieren voor fotografie
- LCD-scherm kan omhoog worden gekanteld (‘Tilting screen’)
- Touchscreen
- 11 foto’s per seconde bij continu-opnamen (8 in silent modus)
- Electronische zoeker naast LCD-scherm, 1440k pixels
- Mogelijkheid tot externe flitser (opzetflitser)
- 4k video resolutie
- Wifi
- 396 gram
- 120 x 67 x 59 mm
Bekijk meer over de Sony A6100 en verschillen met de A6000 >>
In dat artikel worden ook verschillen met A6300, A6400, A6500 toegelicht.
Sony A6300
UPDATE, de Sony A6300 is opgevolgd door de sony A6400
*24 megapixel sensor (CMOS)
*ISO 100 – 51200
*425 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Geen touchscreen
*11 beelden per seconde
*Elektronische zoeker 2359k pixels
*4k video
*Beschikt over Wi-Fi
*Geen beeldstabilisatie
*Weerbestendigheid
*Gewicht: 404 gram
*67 x 120 x 45 mm
De Sony A6300 is de opvolger van de Sony A6000. Verschillen zijn onder meer video in 4k, meer slow motion mogelijkheden bij video (120p Full HD vs 60p), sneller autofocus bij video, mogelijkheid externe microfoon (beter geluid bij video), 425 in plaats van 179 autofocuspunten, de bouwkwaliteit (weathersealing), iets hoger gewicht (404 gram vs 344 gram), gedetailleerde zoeker (2359k vs 1440k pixels), iets hogere ISO (prestaties zijn echter maar ietsje beter) en de mogelijkheid om bij automatische ISO een minimale sluitertijd in te stellen. Net als de Sony A6000 heeft de A6300 24 megapixels en maakt deze 11 beelden per seconde. Zeker voor video is de A6300 duidelijk de betere camera in vergelijking met de A6000. De prijs van dit model is 779 euro. De A6300 biedt veel waarde voor zijn geld.
Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen
Zie de opmerkingen onder de bespreking van de Sony A6000. Wil je langere lenzen dan 210 mm, dan ben je gauw een stuk meer kwijt dan wanneer je een spiegelreflexcamera zou hebben.
Fujifilm XT-20
Update, Fuji de X-T20 is opgevolgd door de X-T30
*24 megapixel sensor (CMOS)
*ISO 100 – 12800
*91 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Touchscreen
*14 beelden per seconde
*Elektronische zoeker
*4k video
*Beschikt over Wi-Fi
*Geen beeldstabilisatie
*Geen weerbestendigheid
*Gewicht: 383 gram
*82 x 118 x 41 mm
De Fujifilm XT-20 kwam begin 2017 op de markt als het ‘kleinere zusje’ van de duurdere Fujifilm XT-2 (zie verderop in dit artikel). Voor de systeemcamera’s van Fuji geldt dat de bediening anders is dan bij de meeste spiegelreflex- of systeemcamera’s. Zo is er geen wiel met een A- of S-stand (bij Canon Av of Tv). De eenheid die je niet zelf wil kiezen, zet je met de knoppen op ‘A’. Die ‘A’ staat voor automatisch. Het is vooral een kwestie van even wennen, maar niet zozeer beter of minder.
De camera is met 14 foto’s per seconde erg snel te noemen. Dit toestel heeft verder een sensor van 24 megapixels (cropsensor) en 91 autofocuspunten. De autofocus is verbeterd ten opzichten van de Fujifilm XT-10. Door de snelheid is het toestal goed in te zetten bij sportfotografie, dierenfotografie of wildlife (alleen de prijs van de lenze vormen wel een probleem). Professioneel is de autofocus echter ook niet. Dit kan ook niet voor deze prijs. In situaties van weinig licht zijn er camera’s die beter kunnen scherpstellen op bewegende onderwerpen.
Video is mogelijk in 4k. De Sony A6300 overtreft de XT-20 wel als het gaat om de kwaliteit van 4k-video. Touchscreen geeft meer gebruiksgemak, bij de Sony A6300 ontbreekt dit. Er is geen weathersealing (de Sony A6300 wel), dus extra opletten bij vochtigheid (gebruik sowieso een regenhoes) en geen ingebouwde beeldstablisatie.
Wi-Fi ondersteuning zorgt dat je makkelijk je foto’s kan overplaatsen naar andere media ondersteunende apparaten. Het retro-uiterlijk spreekt een aantal mensen aan en is onderscheidend. Je haalt de Fujifilm XT 20 in huis vanaf 792 euro.
Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen
- Zie de opmerkingen bij bespeking van de Fujifilm XT-100. De prijzen van de lenzen van Fuji vormen een probleem. Een simpele wat langere telelens tot 200 mm (dat is zeker geen bijzonder bereik, voor dieren of sport zelfs te kort) is voor de gewone burger al veel te duur. Fujifilm is wat mij betreft voor beginners dan ook geen aanrader.
- Cursisten zijn wel tevreden met de beeldkwaliteit die Fujifilm levert. Dit is algemeen bekend.
Olympus OM-D EM-5 Mark II
UPDATE, inmiddels is de Olympus OM-D EM-5 Mark III de opvolger.
*16 megapixel sensor (Micro Four Thirds: MFT)
*speciale functie om 40 megapixel foto’s te maken, samengesteld uit 8 foto’s
*ISO 100 – 25600
*81 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm (kan naar de zijkant worden geklapt)
*Touchscreen
*10 beelden per seconde
*Elektronische zoeker
*Video in Full HD
*Beschikt over Wi-Fi voor het makkelijk overplaatsen van media
*Gewicht: 410 gram
*5-assige Beeldstabilisatie
*Weerbestendigheid
*85 x 123 x 44 mm
*Beeldstabilisatie
De Olympus OM-D EM-5 Mark II kwam begin 2015 op de markt. Het toestal beschikt over een 16 megapixel Micro Four Third Sensor. Moderne camera’s hebben vaak meer megapixels dan 16, maar het belang van veel megapixels is voor de meeste mensen niet zo groot. Het toestal is uitgerust met een MFT-sensor die kleiner is dan de APS-C sensoren van de meeste systeemcamera’s. Het klinkt al gauw wat technisch, maar het komt erop neer dat je door de kleinere sensor (de cropfactor van 2) meer zoombereik krijgt. De lengte van je lens moet je ‘keer 2′ doen. Een 150 mm lens wordt dus 300 mm. Een 300 mm een 600 mm lens.
Anders dan de Fujifilm XT-20 is de Olympus OM-D EM-5 Mark II gestabiliseerd, weathersealed en kan de ISO wat hoger worden ingesteld. De Fujifilm XT-20 heeft meer megapixels (24 vs 18), meer autofocuspunten, meer snelheid (14 vs 10 foto’s per seconde) en video in 4k.
Olympus OM-D EM-5 Mark II vs Olympus OM-D EM-10 Mark III
In het voordeel van de Olympus OM-D EM-5 Mark II zijn onder andere: sneller bij continu-opnamen (10 vs 8,6 foto’s per seconde) en een wat grotere buffer. (22 RAW foto’s in plaats van 16). Dit betekent dat je iets langer achter elkaar kan doorschieten bij bijvoorbeeld sport of wildlife. Verder weathersealing. En hoewel beide camea’s gestabiliseerd zijn is de stablisatie van de Olympus OM-D EM-5 Mark II nog wat beter.
De nieuwere en goedkopere Olympus OM-D EM-10 Mark III heeft wel een wat snellere autofocus door de nieuwe processor.
Zoals de meeste systeemcamera’s beschikt dit toestel ook weer over Wi-Fi zodat je makkelijk media kunt overplaatsen naar je telefoon of computer. Je haalt deze camera in huis vanaf 795 euro.
Conclusie systeemcamera’s tussen ongeveer 600 en 1000 euro
De Sony A6400 is een zeer krachtige camera met goede autofocus, snelheid en tracking. Ook de weathersealing is bruikbaar voor wie dit prettig vindt bij wat nattigheid. Ben je beginner, dan is de Sony A6100 ook al erg mooi en voordeliger.
De Fujifilm XT-30 is ook een sterke camera met nog meer snelheid. Het aantal lenzen voor Fuji is wel minder dan bij Sony. Voordeel van de Sony A6400 zijn o.a. weathersealing, animal eye autofocus en hogere ISO-mogelijkheden.
De Olympus OM-D EM-5 Mark III heeft een kleinere sensor (MFT). Dit heeft meer zoombereik, als dit belangrijk voor je is (denk aan dieren/safari/wildlife/vogels/sport) kan dit interessant zijn. De beeldstabilisatie in de body is heel goed en dit compenseert de iets minder prestaties bij weinig licht (hogere ISO). Door de goede beeldstabilisatie kan je met een iets langere sluitertijd uit de hand nog werken. Ook is de body weathersealed en met 10 foto’s per seconde nog steeds vrij snel.
Nadeel is dat Olympus is overgenomen door JIP, controleer even of er meer bekend is over de continuiteit van Olympus en de camera’s en lenzen.
Systeemcamera’s tussen 1000 en ongeveer 2000 euro (niet voor beginners gemaakt)
Sony A6500
UPDATE, de Sony A6600 is de opvolger. Zie hierna.
*24 megapixel sensor (CMOS)
*ISO 100 – 51200
*425 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Touchscreen
*11 beelden per seconde vast
*Elektronische zoeker 2359k pixels
*4k video
*Wi-Fi voor het overplaatsen van media
*Beeldstabilisatie
*Weerbestendigheid
*Gewicht: 403 gram
*66 x 119 x 48 mm
De Sony A6500 is een semi-professionele camera die eind 2016 op de markt kwam. Ter vergelijking, de eerder besproken (en voordeligere) Sony A6300 is ook een semi-professioneel model. Deze kwam begin 2016 op de markt.
De grootste verschillen tussen de A6500 en de A6300 zijn in het voordeel van de A6500: ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie (bij de A6300 heb je Sony lenzen nodig met stabilisatie), de buffer is een stuk groter waardoor je meer foto’s achter elkaar kan blijven schieten bij continu-opnamen (233 vs 44 extra fine JPEG’s of 107 vs 21 RAW-bestanden), meer mogelijkheden om slowmotion te filmen en dit direct terug te zien op de camera zelf, direct in de camera 8 MB foto’s halen uit 4-video, verbeterd sluitermechanise dat stiller moet zijn en een verwachte levensduur heeft van 200.000 clicks en bluetooth. Tot slot zou het menu wat eenvoudiger zijn door een iets andere structuur.
De A6500 is 50 gram zwaarder, niet een groot verschil.
Overeenkomsten tussen de A6500 en A6300 zijn onder andere: 24 megapixels, snelheid van 11 foto’s per seconde, 4k-video, weathersealed, autofocussysteem, ISO-prestaties.
De Sony A6500 heeft een prijskaartje vanaf 999 euro (eerder waren prijzen vaan 1259 euro). Controleer dit even goed.
Sony A6600
Samen met de A6100 is dit een nieuw model van Sony.
De Sony A6600 is het topmodel APS-C camera van de Sony Alpha lijn en is voornamelijk gericht op video.
Belangrijke eigenschappen
- 24,2 megapixel sensor APS-C sensor
- Gestabiliseerde body: 5 assen
- Sony E-Mount
- ISO 100-102400
- 425 autofocuspunten om scherp te stellen
- Realtime tracking
- Eye AF voor mensen en dieren bij fotografie
- LCD-scherm kan omhoog worden gekanteld (‘Tilting screen’)
- Touchscreen
- 11 foto’s per seconde bij continu-opnamen (dit is erg snel voor een camera in deze prijscategorie)
- Electronische zoeker van hoge kwaliteit (resolutie is 2359k vs 1440k bij de Sony A6000)
- Mogelijkheid tot externe flitser (reportageflitser)
- 11 fps continuous shooting
- 4k video 30 p in HDR (HDR voor lastige lichtsituaties)
- Realtime Eye AF voor video
- Weathersealed
- Externe microfoonpoort voor beter geluid bij video.
- Wifi
- FZ100 batterij gaat ongeveer 2x zo lang mee (zelfde als de A7-lijn en A9)
- Grotere handgreep (dit ook door de grotere batterij)
Bekijk hier meer over de Sony A6600 en verschillen met de andere Sony systeemcamera‘s.
Olympus OM-D E-M1 Mark II
*20 megapixel sensor (Micro Four Thirds/MFT)
*ISO 64 – 25600
*121 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Touchscreen
*18 beelden per seconde (met elektronische sluiter bij continu autofocus)
*Elektronische zoeker
*4k video
*Wi-Fi voor het overplaatsen van media
*Weathersealed
*5-assige beeldstabilisatie
*Gewicht van 574 gram
*90 x 134 x 63 mm
De Olympus OM-D E-M1 Mark II kwam in september 2016 op de markt. De hierboven besproken Sony A6500 is nagenoeg even oud.
Olympus OM-D E-M1 Mark II vs de Sony A6500
In het voordeel van de Olympus zijn onder andere:
- Niet alleen weathersealed maar ook bestand tegen kou (-14 graden celcius)
- 18 foto’s per seconde vs 11 (continu AF presteert zeker goed, ook voor vogels in vlucht)
- 2 slots voor geheugenkaarten waarvan er 1 geschikt is voor UHS-II cards
- focus bracketing (snel achter elkaar foto’s maken met een verschillende scherpstelling)
- focus stacking
- kortste sluitertijd 1/8000
- je scherpstelpunt kan je direct verplaatsen met de vierpuntsdruktoets
- LCD-scherm kan helemaal worden gekanteld (de A6500 is een tilt-scherm)
- 5-assige beelstabilisatie is iets effectiever dan bij de A6500.
- Speciale optie om 80 megapixel RAW-foto’s of 50 megapixel JPEGS te maken uit samengestelde foto’s
- timelapse
- preview bij lange sluitertijden (je ziet zo tussendoor de belichting al)
- de batterij gaat langer meer (440 s 350 foto’s)
- batterygrip is een optie.
Tot slot, door de kleinere MFT-sensor wordt het bereik van je lenzen verdubbeld (cropfactor 2). Een 150 mm lens wordt 300 mm en een 300 mm wordt 600 mm. Dit betekent veel zoombereik terwijl je relatief weinig gewicht in je handen hebt.
Voordelen Sony A6500
- 24 vs 20 megapixels
- kleiner vormgegeven
- sensor is iets groter waardoor prestaties bij weinig licht ietsje beter zijn
- 425 vs 121 scherpstelpunten
- scherpstelpunten zijn over bijna het hele scherm verdeeld
- NFC
- camera kan iets beter omgaan met zowel lichte als donkere delen in één foto (beter dynamisch bereik).
De Olympus OM-D E-M1 Mark II kost 1699 euro.
Panasonic Lumix DC-GH5
*20 megapixel sensor (Micro Four Thirds/MFT)
*ISO 64 – 25600
*225 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Touchscreen
*12 beelden per seconde en 9 per seconde bij bewegende onderwerpen
*Elektronische zoeker 3680k
*4k video
*Beeldstabilisatie
*Wi-Fi & bluetooth
*Gewicht van 725 gram
*139 x 98 x 87 mm
De Panasonic Lumix DC-GH5 kwam begin 2017 op de markt. Het is echt een flinke camera qua formaat en gewicht met een aantal moderne snufjes (zie hierna).
De prijs: € 1.499.
Panasonic Lumix DC-GH5 vs Olympus OM-D E-M1 Mark II
In het voordeel van de Panasonic GH5 zijn onder meer:
- 225 vs 121 autofocuspunten
- Batterij gaat langer mee met 1 oplaadbeurt (kleine 20%)
- Elektronische zoeker heeft meer details
- 4k en 6k fotomode. Haal 8 megapixel foto’s uit 4k-video of 20 megapixel foto’s uit normale video
- Begrijpelijke bediening, kost weinig moeite om aan gewend te raken
- Betere autofocus voor video
- Achteraf de scherpstelling nog iets kunnen aanpassen (na maken van de foto)
Voordelen Olympus OM-D E-M1 Mark II:
- Lichter en kleiner
- Sneller bij continu-opnamen (18 foto’s met elektronische sluiter)
- Speciale optie om 80 megapixel RAW-foto’s of 50 megapixel JPEGS te maken uit samengestelde foto’s
De 5-assige beeldstabilisatie is voor beide camera’s een belangrijke eigenschap. Het zorgt ervoor dat je uit de hand met een wat langere sluitertijd kan fotograferen. Daardoor kan je de ISO wat lager houden en dat is fijn, want een Micro Four Thirds sensor is gevoeliger voor ruis dan de grotere sensoren. De prestaties zijn vrij goed tot ISO 3200. ISO 6400 is nog bruikbaar maar de ruis neemt wel toe.
Interessante lenzen + extra opmerkingen
- Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS objectief. Prijs € 1.399.
- Interessant aan dit objectief is dat je door de kleinere sensor van de Panasonic GH-5 of G9 (zie hierna) een uitzonderlijk zoombereik krijgt van 200-800 mm. En dat is allemaal relatief licht. De lens blijft met 985 gram net onder een kilo (een 100-400 II van Canon weegt 1,4 kg). Bij een spiegelreflexcamera is een 800 mm lens onbetaalbaar maar ook extreem zwaar. Door de effectieve beeldstabilisatie (body en lens) schiet je met 1/60 volledig ingezoomd nog uit de hand. Voor wie houdt van vogels, wildlife (of eventueel sport) en toch mobiel wil blijven is dit interessant.
- Panasonic MFT 8-18 mm f/2.8-4.0 LEICA DG VARIO ELMARIT ASPH. Prijs: € 1.129.
- Nadeel is dat de lenzen voor syteemcamera’s vaak duur zijn. Begrijp me niet verkeerd, je krijgt natuurlijk een geweldig zoombereik met de hierboven genoemde 100-400 mm lens en voor spiegelreflexcamera’s zijn professionele lenzen vaak zelfs nog duurder, maar het is wel veel makkelijker om bij spiegelreflexcamera’s voordeligere lenzen te kopen die voor de amateur ook voldoen. Dat aanbod is veel breder en toegankelijker. Dit is iets wat mensen zich moeten realiseren.
Deze lenzen zijn ook interessant voor de hierna te bespreken Panasonic Lumix DC-G9. Houd je van snelheid? Lees dan even verder!
Panasonic Lumix DC-G9
*20 megapixel sensor (Micro Four Thirds/MFT)
*ISO 64 – 25600
*225 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Touchscreen
*20 beelden per seconde bij bewegende onderwerpen
*Elektronische zoeker 3680k
*4k video
*Beeldstabilisatie
*Wi-Fi & bluetooth
*Gewicht van 658 gram
*137 x 97 x 92 mm
In november 2017 kwam deze camera op de markt. De prijs is € 1.399.
Panasonic Lumix DC-G9 Panasonic Lumix DC-GH5
In het voordeel van de G9 zijn:
- 20 foto’s per seconde bij continu autofocus (dit is extreem snel. De snelste Canon spiegelreflex – 1-DX Mark II haalt 14 foto’s per seconde – en kost ca. € 6000)
- Lichter
- De elektronische zoeker biedt wat meer vergroting en wordt sneller verversd (120 fps vs 60 fps, kijkt prettiger)
- Extra LCD-schermpje bovenop de camera
- Beeldstablisatie zou effectiever zijn
- Speciale mode om 80 MP foto’s te maken, samengesteld uit 8o foto’s (alleen vanaf statief en bij statische onderwerpen)
Fujifilm X-Pro 2
*24 megapixel sensor (CMOS)
*ISO 100 – 51200
*273 autofocuspunten
*Vast LCD-scherm
*Geen touchscreen
* 8 beelden per seconde
*Elektronische zoeker 2360k
*HD video
*Wi-Fi voor het overplaatsen van media
*Geen beeldstabilisatie
*Weerbestendig
*Gewicht van 495 gram
*82 x 140 x 45 mm
Dit toestel is begin 2016 uitgebracht en is daarmee ongeveer 1 jaar ouder dan de eerder besproken Fujifilm XT-20. In het voordeel van de Fujifilm X-pro2 zijn onder meer: beter LCD-scherm (1620 k pixels vs 920k pixels), weathersealed (naden die afgedicht zijn tegen water en stof), 2 slots voor geheugenkaarten, flash sync poort (aansluiting voor flitsen los van de camera). De X-pro2 is wel 100 gram zwaarder.
Fujifilm X-pro2 vs Olympus OM-D E-M1 Mark II
In het voordeel van de Olympus zijn onder meer:
- 5-assige beeldstabilisatie (je fotografeert zo makkelijker met lange sluitertijd uit de hand en kan ISO lager houden)
- kantelbaar LCD-scherm, touchscreen
- ISO 25.600 vs 12.800
- 15 vs 8 foto’s per seconde
- 4k video vs full HD
- speciale optie om 80 megapixel RAW of 50 megapixels JPEG’s foto te maken
- en nog een aantal speciale functies (dit klinkt wat technisch): o.a. focus stacking, focus bracketing.
De camera kost 1479 euro.
Fujifilm X-T3
UPDATE, de X-T3 is opgevolgd door de X-T4. Zie hier de verschillen tussen Fuji X-T3 en X-T4
*26 megapixel sensor (CMOS)
*ISO 100 – 51200
*425 autofocuspunten
*LCD-scherm
*Touchscreen
* 20 beelden per seconde
*Elektronische zoeker 3690k
*HD video
*Wi-Fi
*Bluetooth
*Geen beeldstabilisatie
*Weerbestendig
*Gewicht van 539 gram
*133 x 93 x 59 mm
Fujifilm X-H1
*24 megapixel sensor (CMOS)
*ISO 100 – 51200
*325 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Top LCD-scherm (extra klein LCD-schermpje bovenop)
*Touchscreen
*14 beelden per seconde
*Elektronische zoeker
*4k video
*Beeldstabilisatie
*Weathersealing
* Wi-Fi
*Gewicht van 673 gram
*97 x 139 x 85 mm
Begin 2018 kwam de Fujifilm X-H1 op de markt. Net als de andere Fujifilm camera’s die hierboven zijn besproken is dit geen fullframe camera.
Opvallende verschillen met de nieuwere Fujifilm XT-3 zijn de ingebouwde beeldstabilisatie (dit is het grootste verschil in het voordeel van de X-H1), een extra klein LCD-schermpje bovenop de camera (top LCD-scherm) en ondersteuning voor UHS geheugenkaarten (Ultra High Speed).
De XT-3 is nieuwer en heeft ook voordelen: 26 vs 24 megapixels, 425 vs 325 scherpstelpunten, 20 vs 14 foto’s per seconde, ruim 130 gram lichter, iets meer mogelijkheden voor video.
De Fuji X-H1 heeft een prijskaartje van 1799 euro.
Conclusie systeemcamera’s tussen ongeveer 1000-2000 euro
Er zijn veel camera’s is dit segment. De Sony A6600 is interessant als je veel met video wil doen. Anders is een Sony A6100 of A6400 ook goed.
De Olympus OM-D E-M1 Mark II, de Panasonic Lumix DC-GH5 en DC-G9 zijn alledrie camera’s met een zogeheten Micro Four Thirds sensor. Die kleinere sensor zorgt voor veel bereik met je lenzen (150 mm wordt 300 mm en 400 mm wordt zelfds 800 mm). Zoek je een relatief licht gewicht (makkelijk bij wandelingen bijvoorbeeld) maar toch heel veel zoombereik voor bijvoorbeeld vogels of wildlife, dan zijn deze camera’s interessant. De Olympus is duidelijk de lichtste van de drie. De Panasonic DC-G9 is met 20 foto’s per seconde extreem snel.
Fujifilm biedt meerdere systeemcamera’s in deze prijscategorie, allemaal met een ‘cropsensor’ (APS-C). Fujifilm staat bekend om de mooie kleuren en de beeldkwaliteit. De XH-1 is de enige met ingebouwde beeldstabilisatie. De X-T3 en X-T4 zijn gericht op de professional. De X-pro 2 heeft wat minder sterke specificaties.
Niets ten nadele van de beeldkwaliteit van Fujifilm en Sony, maar de Olympus OM-D E-M1 Mark II en de Panasonic Lumix DC-GH5 en DC-G9 zijn interessanter als je op zoek bent naar echt veel zoombereik én mobiliteit. Ook is een 100-400 mm lens voor Olympus of Panasonic goedkoper dan bij Fujifilm.
Systeemcamera’s vanaf ongeveer 2000 euro
Sony A7 III
*24 megapixel sensor (CMOS)
*ISO 100 – 204800
*693 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Touchscreen
*10 beelden per seconde
*Elektronische zoeker
*Beeldstabilisatie
*4k video
*Wi-Fi voor het overplaatsen van media
*Gewicht van 650 gram
*95 x 126 x 73 mm
De Sony A7 is een High-End camera met 693 autofocus punten. En een ISO waarde van minimaal 100 en een maximale ISO waarde van 204800. De prestaties bij weinig licht zijn erg goed (ruis) en dat is een voordeel als je regelmatig werkt in meer donkere omstandigheden. Met de 24 fullframe megapixel sensor (CMOS) schiet je prachtige foto’s. Het toestel legt 10 beelden per seconde vast. De videoresolutie is 3840 x 2160. Het toestel weegt 650 gram en hij is te kopen vanaf 2299 euro.
Sony A7R III
UPDATE, de Sony A7R III is opgevolgd door de Sony A7R IV
*42 megapixel sensor (CMOS)
*ISO 50 – 102400
*399 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Touchscreen
*10 beelden per seconde
*Elektronische zoeker
*4k video
*Beeldstabilisatie
*Wi-Fi voor het overplaatsen van media
*Gewicht van 657 gram
*95 x 126 x 73 mm
Sony heeft een iets duurder alternatief voor de A7 III als je net iets meer wil. De Sony A7R III beschikt over een 42 megapixel CMOS sensor. Veel mensen hebben zeker geen 42 megapixels nodig. Alleen als je bijvoorbeeld als professional echt grote afdrukken moet kunnen leveren, de meeste professionals doen het zelfs met minder megapixels.
Het toestel heeft 399 autofocuspunten en een videoresolutie van 3840 x 2160 (4k). Hoewel er bescherming is tegen vochtigheid is dit niet te vergelijken met de weathersealing van bijvoorbeeld de Canon EOS 1DX. Wel is de bescherming tegen vocht hetzelfde als bij de Sony A9 (zie verderop).
Ook heeft de Sony A7R III een Wi-Fi functie en maken ze je het gemakkelijk foto’s over te zetten naar een ander (ondersteunend) apparaat. Ook heeft het toestel een touchscreen. En het toestel heeft een gewicht van 657 gram. De ISO waarde ligt tussen de 50 en 102400 maximaal.
Sony A7C
Dit is een relatief kleine fullframe systeemcamera van Sony. Zie mijn uitgebreide Review over de Sony A7C. Hiermee speelt Sony in op de wens om een kleine gadget te hebben, een hippe camera.
Veel professionals zullen deze links laten liggen omdat er minder knoppen op zitten en zij liever snel instellingen willen kunnen wijzigen (en dan helpen meer knoppen).
Nikon Z6II
De nikon Z6II is de opvolger van de Nikon Z6 systeemcamera. Zie hier mijn uitgebreide review over de Nikon Z6II.
En zie hier de beste lenzen voor de Nikon Z6II
In het kort: los van de kwaliteit van deze camera geldt dat Sony en Canon er veel sterker voorstaan in de markt van syteemcamera’s. Nikon is laat overgestapt naar de systeemcamera en heeft het zwaar.
Nikon Z7
UPDATE, de Z7 is opgevolgd door de Nikon Z7 II.
*45 megapixel sensor (CMOS)
*ISO 64 – 25600
*493 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Touchscreen
*9 beelden per seconde vast
*Elektronische zoeker
*Beeldstabilisatie
*4k video
*Wi-Fi voor het overplaatsen van media
*Gewicht van 915 gram
*100 x 134 x 67 mm
Lang bleven Nikon (en Canon) achter bij Sony, Olympus en Fujifilm als het ging om systeemcamera’s. De eerste verandering is de Nikon Z7. Het toestel beschikt over een 45 megapixel CMOS sensor (fullframe). Het heeft 493 autofocuspunten en een videoresolutie van 3840 x 2160. Hij werkt met een elektronische zoeker en beschikt over een (kantelbaar) touchscreen scherm. Ook heeft hij een pittig gewicht van maar liefst 915 gram. De Z7 koop je dus niet als je op zoek bent naar gewichtsbesparing. Bij continu-opnamen levert de camera 9 foto’s per seconde. Dit is gezien de prijs niet heel snel, er zijn snellere systeemcamera’s. De prijs van de Nikon Z7 is vanaf 3489 euro.
Bekijk meer over de Nikon Z6 en Z7
Sony A9 II
De sony A9 was voor wat betreft snelheid en autofocus tracking een revolutie en de Sony A9 II was een verbetering, maar het was geen totaal nieuwe camera.
UPDATE, inmiddels de Sony A1 het vlaggenschip van Sony. Alleen moet je wel even goed in de portemonnee tasten…
*24 megapixel sensor (CMOS)
*ISO 100 – 52000
*693 autofocuspunten
*Kantelbaar LCD Scherm
*Touchscreen
*20 beelden per seconde
*Elektronische zoeker
*4k video
*Beeldstabilisatie
*Wi-Fi
*Gewicht van 673 gram
*96 x 127 x 63 mm
De Sony A9 is het duurste model. De Sony A9 gebruikt een 24 megapixel CMOS sensor (fullframe) om je beeldmateriaal vast te leggen. Het toestel heeft 693 autofocuspunten. De videoresolutie is 3840 x 2160 (4k). Hoewel er bescherming is tegen vochtigheid is dit niet te vergelijken met de weathersealing van bijvoorbeeld de Canon EOS 1DX. Deze camera is ook meer geschikt voor snelle onderwerpen vergeleken met de Nikon Z7 die we hiervoor besproken. Hij legt namelijk 20 beelden per seconde vast. Het apparaat beschikt over Wi-Fi voor het overplaatsen van je media. En heeft een kantelbaar touchscreen.
Sony A1
Het nieuwe vlaggenschip van Sony.
- 50 megapixels gecombineerd met 30 foto’s per seconde (in compressed RAW)
- Verbeterde autofocus tracking met 120 calculaties per seconde in plaats van 60 bij de Sony A9 en A9II
- Verbeterde weathersealing
- Mogelijkheid tot SD en CF Express kaart
- Buffer van rond 150 foto’s (compressed RAW)
Prijs van maar liefst 7299 euro (in Europa). Zie hier de review van de Sony A1.
Canon EOS R6
De R6 is samen met de R5 (zie hierna) de opvolger van de Canon EOS R en de RP.
Artikelen over de R6:
Canon EOS R5
Het vlaggenschip van Canon als het gaat om de systeemcamera.
Zie hier mijn review over de Canon EOS R5. Met namr 45 megapixels en 20 foto’s per seconde, de sterke autofocus en tracking maken dit een allround professionele camera.
Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Systeemcamera & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Boek voor Systeemcamera Downloaden >>(klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met je systeemcamera
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor de systeemcamera, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor je systeemcamera: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je systeemcamera?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen over systeemcamera’s
- Systeemcamera’s met EISA award 2019-2020
- Systeemcamera met TIPA award 2020
- Camera’s met TIPA award 2019
- Beste Canon systeemcamera
- Beste Nikon systeemcamera
- Beste Sony systeemcamera
- Beste Fujifilm systeemcamera
- Hoeveel clicks heeft mijn camera?
Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
jaap
op 14 Nov 2018kim zürcher
op 16 Nov 2018Joris-Dijkema
op 17 Nov 2018Mirjam
op 28 Nov 2018Joris-Dijkema
op 30 Nov 2018Mirjam
op 09 Dec 2018Joris-Dijkema
op 10 Dec 2018Josja
op 28 Nov 2018Joris-Dijkema
op 28 Nov 2018Sanne
op 23 Dec 2018Joris-Dijkema
op 24 Dec 2018Sanne
op 28 Dec 2018Louis
op 28 Dec 2018Joris-Dijkema
op 01 Jan 2019Peter
op 21 Jun 2019Joris-Dijkema
op 23 Jun 2019wilma
op 30 Dec 2018Joris-Dijkema
op 01 Jan 2019Danielle
op 04 Jan 2019Joris-Dijkema
op 09 Jan 2019Danielle
op 13 Mar 2019Joris-Dijkema
op 15 Mar 2019Adri Jonkers
op 05 Aug 2019Joris-Dijkema
op 06 Aug 2019Avy
op 27 Jan 2019Joris-Dijkema
op 28 Jan 2019Gerard Roes
op 30 Jan 2019Joris-Dijkema
op 01 Feb 2019Gerard Roes
op 01 Feb 2019Joris-Dijkema
op 04 Feb 2019Joke Wunnink
op 02 Feb 2019Joris-Dijkema
op 04 Feb 2019Ingrid Van Leemput
op 03 Feb 2019Joris-Dijkema
op 04 Feb 2019Mariette Carstens
op 07 Feb 2019Joris-Dijkema
op 07 Feb 2019Wim
op 13 Feb 2019Joris-Dijkema
op 13 Feb 2019Leo
op 18 Mar 2019Leo
op 19 Mar 2019Leo
op 19 Mar 2019Leo
op 19 Mar 2019Joris-Dijkema
op 19 Mar 2019Leo
op 19 Mar 2019Joris-Dijkema
op 24 Mar 2019Laura
op 23 Mar 2019Laura
op 23 Mar 2019Joris-Dijkema
op 24 Mar 2019Joris-Dijkema
op 24 Mar 2019Durk de Haan
op 23 Apr 2019Joris-Dijkema
op 23 Apr 2019Durk de Haan
op 24 Apr 2019Joris-Dijkema
op 29 Apr 2019Dirk de Haan
op 02 May 2019Joris-Dijkema
op 07 May 2019kristel
op 26 Apr 2019Joris-Dijkema
op 29 Apr 2019Kristel
op 26 May 2019Joris-Dijkema
op 26 May 2019Maarten
op 28 Apr 2019Joris-Dijkema
op 29 Apr 2019Lotte
op 03 May 2019Joris-Dijkema
op 07 May 2019Lotte
op 15 May 2019Joris-Dijkema
op 16 May 2019Gerhard Groen
op 17 May 2019Joris-Dijkema
op 19 May 2019Gerhard Groen
op 19 May 2019Gerhard Groen
op 19 May 2019Joris-Dijkema
op 19 May 2019Joris-Dijkema
op 19 May 2019Yvonne van der Maas
op 21 May 2019Joris-Dijkema
op 22 May 2019Joris-Dijkema
op 22 May 2019Yvonne
op 25 May 2019Joris-Dijkema
op 25 May 2019Marjon vd Born
op 01 Jun 2019Joris-Dijkema
op 02 Jun 2019Maurice
op 07 Jun 2019Joris-Dijkema
op 08 Jun 2019Maurice
op 11 Jun 2019Peter
op 21 Jun 2019Peter
op 21 Jun 2019Joris-Dijkema
op 23 Jun 2019Joris-Dijkema
op 23 Jun 2019albert
op 06 Jul 2019Joris-Dijkema
op 08 Jul 2019Chalmer
op 16 Jul 2019Joris-Dijkema
op 17 Jul 2019Anne
op 23 Jul 2019Joris-Dijkema
op 23 Jul 2019Marijke
op 29 Jul 2019Joris-Dijkema
op 30 Jul 2019Marion van Huizen
op 11 Sep 2019Joris-Dijkema
op 14 Sep 2019Gity
op 10 Oct 2019Joris-Dijkema
op 10 Oct 2019Gity
op 26 Nov 2019Fred Stoop
op 16 Oct 2019Joris-Dijkema
op 18 Oct 2019Ronald
op 29 Oct 2019Joris-Dijkema
op 01 Nov 2019Marianne de Groot
op 03 Nov 2019Joris-Dijkema
op 04 Nov 2019Simone Keijzer
op 05 Nov 2019Joris-Dijkema
op 06 Nov 2019Simone Keijzer
op 06 Nov 2019Simone Keijzer
op 06 Nov 2019Simone Keijzer
op 06 Nov 2019Simone keijzer
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Simone Keijzer
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Simone Keijzer
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Simone
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Simone Keijzer
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Siem Keijzer
op 07 Nov 2019Simone Keijzer
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Simone Keijzer
op 07 Nov 2019Romy Nederlof
op 18 Nov 2019Romy Nederlof
op 18 Nov 2019Joris-Dijkema
op 19 Nov 2019Els
op 23 Nov 2019Joris-Dijkema
op 23 Nov 2019Els
op 24 Nov 2019Joris-Dijkema
op 26 Nov 2019Guus
op 27 Nov 2019Joris-Dijkema
op 27 Nov 2019Guus
op 28 Nov 2019Joris-Dijkema
op 28 Nov 2019Siri
op 29 Nov 2019Joris-Dijkema
op 29 Nov 2019Siri
op 29 Nov 2019Joris-Dijkema
op 29 Nov 2019Siri
op 29 Nov 2019Joris-Dijkema
op 02 Dec 2019Marja
op 29 Nov 2019Joris-Dijkema
op 02 Dec 2019Erik
op 07 Dec 2019Joris-Dijkema
op 11 Dec 2019Nico
op 09 Dec 2019Joris-Dijkema
op 11 Dec 2019Nin
op 17 Dec 2019Joris-Dijkema
op 18 Dec 2019Lotte
op 29 Dec 2019Joris-Dijkema
op 29 Dec 2019Meinko poel
op 29 Dec 2019Joris-Dijkema
op 29 Dec 2019Miriam
op 01 Jan 2020Joris-Dijkema
op 03 Jan 2020Bob
op 03 Jan 2020Joris-Dijkema
op 04 Jan 2020Bob
op 06 Jan 2020Roos
op 08 Jan 2020Joris-Dijkema
op 09 Jan 2020Roos
op 09 Jan 2020Eric
op 22 Jan 2020Joris-Dijkema
op 23 Jan 2020Eric
op 23 Jan 2020Nicole
op 25 Jan 2020Els
op 27 Jan 2020Joris-Dijkema
op 31 Jan 2020Marilyne
op 09 Feb 2020Joris-Dijkema
op 10 Feb 2020Johan Duyvejonck
op 13 Feb 2020Joris-Dijkema
op 13 Feb 2020Johan Duyvejonck
op 18 Feb 2020Joris-Dijkema
op 21 Feb 2020Christel
op 19 Feb 2020Joris-Dijkema
op 21 Feb 2020Iris
op 21 Feb 2020Joris-Dijkema
op 27 Feb 2020Marjo Janen
op 26 Feb 2020An
op 10 Mar 2020Joris-Dijkema
op 17 Mar 2020An
op 10 Mar 2020Linda Wolzak
op 01 Apr 2020Joris-Dijkema
op 04 Apr 2020Jan Van Gucht
op 13 Apr 2020Joris-Dijkema
op 15 Apr 2020Jan Van Gucht
op 13 Apr 2020Joris-Dijkema
op 15 Apr 2020Melanie
op 30 Apr 2020Joris-Dijkema
op 04 May 2020Sophie
op 23 May 2020Joris-Dijkema
op 25 May 2020Marijn
op 27 May 2020Joris-Dijkema
op 28 May 2020Marijn
op 28 May 2020Evelien
op 06 Jun 2020Ingrid van Zijtveld
op 10 Jun 2020Joris-Dijkema
op 14 Jun 2020Dorrie
op 11 Jun 2020Joris-Dijkema
op 14 Jun 2020Manon
op 20 Jun 2020Joris-Dijkema
op 22 Jun 2020Manon
op 20 Jun 2020Tineke Heijnis
op 08 Jul 2020Joris-Dijkema
op 10 Jul 2020Rini
op 09 Jul 2020Joris-Dijkema
op 10 Jul 2020Rini
op 10 Jul 2020Monique van Kipshagen
op 28 Sep 2020Joris-Dijkema
op 30 Sep 2020Mieke Dobbelaere
op 09 Nov 2020Joris-Dijkema
op 12 Nov 2020José van Vonderen
op 14 Nov 2020Joris-Dijkema
op 17 Nov 2020Jantine
op 22 Nov 2020Joris-Dijkema
op 27 Nov 2020David
op 12 Dec 2020Joris-Dijkema
op 14 Dec 2020Monique Ekkebus
op 19 Dec 2020Joris-Dijkema
op 21 Dec 2020Cees van der Voorst
op 21 Dec 2020Joris-Dijkema
op 21 Dec 2020Joris-Dijkema
op 21 Dec 2020Cees van der Voorst
op 22 Dec 2020Joris-Dijkema
op 25 Dec 2020Nic Neuvel
op 04 Jan 2021Joris-Dijkema
op 09 Jan 2021Sharon
op 30 Jan 2021Joris-Dijkema
op 01 Feb 2021Kathy
op 06 Feb 2021Joris-Dijkema
op 09 Feb 2021Ange
op 15 Feb 2021Ange
op 15 Feb 2021Ange
op 15 Feb 2021Joris-Dijkema
op 16 Feb 2021Twan
op 23 Feb 2021Joris-Dijkema
op 24 Feb 2021Twan Smitskamp
op 28 Feb 2021Joris-Dijkema
op 03 Mar 2021Sandra Stam
op 21 Mar 2021Joris-Dijkema
op 22 Mar 2021Jos Van Erp
op 04 Apr 2021Joris-Dijkema
op 06 Apr 2021Lisette
op 19 Apr 2021Joris-Dijkema
op 23 Apr 2021Lisette
op 25 Apr 2021Sjoerd Wierda
op 28 Apr 2021Joris-Dijkema
op 30 Apr 2021Herman-jan Frencken
op 30 Apr 2021Joris-Dijkema
op 04 May 2021Yvonne
op 20 Jul 2021Joris Dijkema
op 22 Jul 2021Joris Dijkema
op 22 Jul 2021Tom
op 16 Sep 2021Joris Dijkema
op 16 Sep 2021T.A.V.
op 05 Oct 2021Joris Dijkema
op 07 Oct 2021T.A.V.
op 07 Oct 2021Joris Dijkema
op 08 Oct 2021T.A.V.
op 08 Oct 2021Mei Lan
op 07 Nov 2021Joris Dijkema
op 12 Nov 2021Mei Lan
op 22 Nov 2021Joris Dijkema
op 25 Nov 2021